coin-dollar map2

Aktualno

Predizborno sučeljavanje – Titanic retorike

Gost bloger

18.12.2019

Piše: Saša Drinić

Kad smo već bili sigurni da klasičnog sučeljavanja kandidata koji bi petoljetku željeli provesti na Pantovčaku neće biti u prvom krugu, HRT nas je iznendio organiziravši – sučeljavanje političkih 11 i to s patinom. Najklasičnije i najneinventivnije ikad. U skoro dva i pol sata poruka s Prisavlja, za ovu smo prigodu izdvojili one retorički najupečatljivije.

Kampanja, koja se otpočetka bazirala na komentiranju protukandidata, a ne na iznošenju vlastitih stavova iznjedrila je tek nekoliko stilski i karakterno obojenih osobnosti. Aktualnu predsjednicu koja je na HRT-u izgledala kao da je došla kod dobrog dugogodišnjeg prijatelja s kojim dijeli tajne koje nitko ne smije saznati, poslovično britkog i bahatog Zorana Milanovića, stalno ljutog Mislava Kolakušića i ‘’za korupciju spremnog’’ Darija Juričana.

Nezavisni Miroslav Škoro u svom jednominutnom predstavljanju rekao je da mu je žao što ovakvih sučeljavanja nije bilo na Novoj TV i RTL-u. ‘’Ispričavam se gledateljima, a nadam se da će se i gospođa Grabar Kitarović ispričati. Ovo je državno sučeljavanje na državnoj televiziji u njezinoj režiji. Neka show počne’’.

A za show pobrinuo se Dario Juričan – nesuđeni Milan Bandić. On revno režira politički cabaret.
‘’Želim vratiti poduzetnike koji su na službenom putu u BiH, Zdravka Mamića, osnivača HDZ-a Miroslava Kutlu, prijatelje Kolinde Grabar Kitarović. Pomilovao bih ih. Želim biti kriminalac i primat ću kriminalce na Pantovčaku. Vrijeme je da kriminal dođe na Pantovčak’’, poručio je u svom jednominutnom predstavljanju.

Prisavskoj štoperici vrijeme je štedio Zoran Milanović. Svoje je prvo obraćanje završio u svega 34 sekunde.
‘’Natječem se u ovoj utakmici jer vjerujem da imam što ponuditi i želim da zemlja bude bolja, otvorenija,znatiželjnija i slobodnija. Imam veliko političko iskustvo, politiku smatram časnim poslom. Imam veliko znanje. Sve to sam spreman staviti građanima na raspolaganje’’, kaže Milanović.

Na raspolaganju u prvom krugu bit će i donedavni sudac i odnedavni europarlamentarac Mislav Kolakušić. Priču je uozbiljio i lagano zaprijetio.
‘’Ovo su najvažniji izbori u posljednjih 30 godina. Na njima će građani odlučiti žele li da potpuno gospodarski propadnemo ili da krenemo u promjene. Oni su test inteligencije hrvatskih građana i hrvatskog naroda. Najlakše je plakati i tužakati se po kafićima. Preuzmite odgovornost. Mladi odlaze zbog vas, jer vi ste izabrali vlast’’, kaže Kolakušić.

Po drugi mandat krenula je Kolinda Grabar Kitarović i u prvom predstavljanju podsjetila na vlastite uspjehe i bliskog susreta s biračima.
‘’Bila sam među ljudima, slušala probleme i temeljem toga je nastao program kojeg nudim. Odmaknula sam hrvatsku od regiona na Mediteran i u srednju Europu, tamo gdje pripada’’, kaže Grabar Kitarović.

Na temu korupcije najupečatljiviji je bio – očekivano – Dario Juričan.
‘’Korupciju je uveo otac Hrvatske Franjo Tuđman i ja u tome ne vidim problem. Ona mora biti svima dostupna, za to sam da uđe u Ustav, da bude naš izvozni proizvod. Da kriminalci dođu u našu Hrvatsku, svim srcem želim da uđe u sve pore društva’’, ne posustaje Juričan.

Njegove su riječi dirnule Antu Đapića koji je zamolio malo dostojanstva ‘’bez obzira na stil kampanje’’.
Nekim je sudionicima zasmetao stil sučeljavanja jer se nije razgovaralo o programima, nego o ideološkim pitanjima. Koncentracija kandidata i verbalni tonus padao je tijekom više od dva i pol sata. Tako je, vjerujemo, bilo i gledateljima.

Kolinda Grabar Kitarović poručila je da je u pet godina mandata prošla ”svaki pedalj zemlje”.
”Temeljem vaših problema, snova i nadanja nastao je moj program. Moramo poboljšati stanje. Sve što sam čula je popis želja, rijetko tko ima program. Nudim vam rad i marljivost umjesto nerada; rast, srdačnost i daljnje kretanje među nama, a ne bahatost. Nudim vam zajedništvo, Hrvatska za sve’’, poručila je.

S druge strane, bivši premijer i siguran je, budući predsjednik, Zoran Milanović ima namjeru vratiti dignitet, elementarno dostojanstvo i pristojnost.
‘’Kao političar radio sam i griješio, ukidao saborske mirovine, suprotstavio se bankama. Vrijeme se mijenja, ne tražim veće ovlasti, smatram ih putem u tiraniju. Predsjednik mora biti distanciran i ne odlučivati o novcu i kadrovima. Tu sam da služim’’, kaže Milanović.

Miroslav Škoro, koji je svoj ustaljeni rtitam kampanje uzburkao izjavom da bi pomilovao osuđenog zločinca Tomislava Merčepa, iznio je neslaganje s formatom.
‘’Ovo vrijeme bilo je korisno da gledatelji vide koliko je sve ovo jalovo. Ja sam čovjek koji se bori protiv ovog sustava, nudim korjenite promjene i tražim povećanje ovlasti. 22. prosinca ćemo promijeniti Ustav. Brine me jedna stvar… Moji promatrači još nisu dobili DIP-ove akreditacije i sve mi miriše na izbornu prijevaru’’, boji se Škoro.

Dario Juričan zaključio je da Hrvatskoj nudi osmi padež – kome, koliko? – a Mislav Kolakušić kaže da ako se nešto ne promijeni, a on bi mijenjao sve, ‘’biramo najskuplju hostesu’’.

Za izbornu noć valja pripremiti grickalice, napitke, strpljenje i show može početi. Sučeljavanje u izglednom drugom krugu predsjedničkih izbora bit će, ako ništa drugo, dinamičnije.