coin-dollar map2

Super 7-ica

Hot, hot, hot mailić… budi moj Fotić!

Saša Drinić

14.05.2018

Vruća afera trese cijelu zemlju. U vrućim igrama cyber karaktera sudjelovala je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić. Sa svog hotmail sandučića razmjenjivala je pisma s grupom odvjetnika i konzultanata kasnije angažiranih u nastajanju najključnijeg zakona za Hrvatsku – Lex Agrokor. I prilično skupih, ne zaboravimo.

 

Iz mail prepiske jasno je vidljivo da je u svemu sudjelovao i odvjetnik Boris Šavorić, s kojim je vlastitu povezanost na saborskom saslušanju oko Gazdinstva negirala sama Dalić.

 

”Moja veza sa Šavorićem je nikakva. To stoji i danas. Biti s nekim u mail korespondenciji ne znači ništa”, kaže potpredsjednica Vlade koja puca po šavovima. Sada je poznato da je Šavorićev šav u mail prepisci bio ključan za raslojavanje ogrtača moći s Banskih dvora.

 

”Odjednom ispada da sam postala uteg u funkcioniranju Vlade, a to nikako ne želim i stoga podnosim ostavku. Velika je sreća, svih današnjih strastvenih kritičara svake sitnice u ovome procesu da ih nije dopao ovaj zadatak. Stoga i dalje mislim da im za to vrijedi zapaliti svijeću na Kamenitim vratima”, rekla je Dalić podnoseći ostavku.

 

Prije toga, svijeće su zatreperile za stolom jedne od večera. Vrijedne ljude, članove grupe Borg kako su se sami prozvali, valjalo je i počastiti. Prijedlog Martine Dalić pada na zagrebački bistro Fotić.

 

“Izabrala sam ovaj niskoprofilni restoran da ne privlačimo previše pažnje jer se press raspituje tko je radio zakon. Tako da možda nije na nivou, ali eto…”, piše ministrica crvena u licu od srama. Kad se crvenilo povuklo, novinarima objašnjava dalje.

 

”Samo sam radila na iznalaženju rješenja za najveću krizu koja je Hrvatsku pogodila od osamostaljenja. Sve oko stvaranja zakona sam radila u dogovoru i u konzultacijama dvaju koalicijskih partnera. Želim vas ponovo uputiti na zdrav razum. Tu se ne radi o mom projektu već problemu koji je zadesio Hrvatsku i potezu odgovornih nositelja vlasti. Ovdje se kontinuirano radi da se napadima na vladu pokušavaju obraniti interesi nekih interesnih skupina, uključujući i samog vlasnika. Osobno sam već mjesecima izložena osobnoj harangi od strane bivšeg vlasnika. To je mnoštvo laži upućeno na moj račun. A sve se prenosi bez ikakve odgovornosti javne riječi”, tvrdi Dalić. Novinari su, dakako, i ovaj put krivi za sve.

 

”U javnosti se vodi rasprava kojom se stvari vade iz konteksta. Mediji su došli do e-mailova kojim se hrane najniže strasti. I meni bi bilo jako zanimljivo vidjeti sadržaj vaših mailova. Tim mailovima se pridaje značaj kojeg nema. Takvo nešto bi se moglo učiniti s mailovima bilo koga od vas“, tvrdi i uvjerava se da je u pravu.

 

Prva reakcija premijera Andreja Plenkovića na ovaj vrući krumpir bila je hladna.

 

“U supstanci ne vidim loše namjere, niti nešto nezakonito”, zaplenkirao je premijer. Kako je jezgra plamtjela sve više, a plamen vruće afere gutao atraktivnost, premijer se lagano povlačio.

 

“Ja moram priznati da nisam detaljno čitao ove mailove, uzet ću si vrijeme, pročitat ih, analizirati i nakon toga ćemo to komentirati”, plenkira dalje. Razloge zašto još nije pročitao mailove o kojima bruji cijela Hrvatska, a kumice na placu znaju za hotmail, treba tražiti u tome što nisu pisani drhtavim rukopisom, a i tajming objave je krajnje sumnjiv.

 

”Zašto su mailovi izišli baš sad kad primam europsku nagradu i kad imam veliki intervju. To je već hibridno fabriciranje, za šalu i zabavu. Budite ozbiljni”, govori Plenković.

 

Hibridno, neozbiljno i nadasve neučinkovito izgledao je intervju s četiri medijske kuće. Format vrlo upitan, premijer dominantan, novinari zbunjeni, publika podcijenjena.

 

Ono što nikako i nikada ne treba podcijeniti je vrckavost i neposrednost ministra uprave Lovre Kuščevića. Na pitanje koristi li on privatnu ili službenu mail adresu, zabriljirao je.

 

”I jednu i drugu, ovisno o signalu”, kaže Lovro, a suze padnu od smijeha.