10. korak pripreme javnog nastupa – Svatko može biti dobar govornik!
February 25, 2021

Vježbom do savršenstva! – Svi smo nebrojeno puno puta čuli ovu izreku. Ako savršenstvo postoji i ako mu se možemo približiti, to možemo učiniti jedino vježbom i radom. Kada je o javnom nastupu riječ, važno je znati da su oni govornici i prezentatori koji djeluju najopuštenije i najspontanije zapravo najviše vježbali svoj nastup. Takvi govornici znaju da je nakon pripreme sadržaja iznimno važno vježbati formu tj. izvedbu tog istog sadržaja. Osim zbog toga što forma nastupa igra veliku ulogu u primitku poruke kod publike, vježbanjem izvedbe bolje upoznajete sebe i svoje ponašanje, poboljšavate govor tijela, govornu izvedbu i ekspresivnost u nastupu, smanjujete utjecaj straha i treme te u konačnici gradite samopouzdanje, postajete elokventniji i stvarate svoj prepoznatljivi govornički stil. Dodatno, najveći neprijatelj straha i treme u javnom nastupu upravo je kvalitetna priprema izvedbe.

Kako onda vježbati izvedbu?

Vježbanje izvedbe najprije znači interpretiranje unaprijed pripremljenih natuknica. Iznimno je važno da kao podsjetnik za nastup nemate ispisane pune rečenice već samo natuknice/bilješke. Kada u pripremi pišete pune rečenice, opterećujete svoj um točnim pamćenjem zapisanih rečeničnih konstrukcija (što pojačava stres) i dovodite se u zamku da vaš nastup zvuči prepripremljeno ili čak robotski (jer pisani je jezik drugačiji od govornog jezika). Ali, kada vježbate interpretirajući natuknice, zvučite prisutno u trenutku tj. govorite govornim jezikom i vaša izvedba svaki put zvuči mrvicu drugačije, a to daje dojam opuštenosti, fluentnosti i spontanosti. Zapamtite, prezentatori koji djeluju najopuštenije i najspontanije, najviše vježbaju izvedbu.

Preporuka je da svoje natuknice zapišete ili isprintate na papir veće gramaže (barem 100g) na formatu A5 (polovica A4 papira) ili A6 (četvrtina A4 papira). Format i gramaža papira za bilješke važni su zbog toga što vam manji format i veća gramaža omogućavaju lakšu gestikulaciju nego s velikim i tankim A4 papirom, a istovremeno izgledaju vrlo profesionalno. Ako nemate naviku natuknica na papiru, uvijek možete vježbati izvedbu interpretiranjem natuknica koje ste stavili u dio bilješki PowerPoint-a.

Bilo da interpretirate s papira ili iz PowerPointa, važno je da dok izgovarate sadržaj zamišljate da je publika pred vama i da vježbate ravnomjerno rasprostranjen kontakt očima. Fokus je uvijek na publici, a bilješke su tu samo za pomoć. Prilikom vježbanja izvedbe pokušajte se maksimalno uživjeti i zamisliti stvarnu situaciju u kojoj ćete nastupati jer ćete tako najbolje pripremiti svoje tijelo na stvarnu izvedbu. Pravite se da gledate ljude u publici, gestikulirajte, krećite se, uživite se u ulogu govornika. Naglašavajte važne riječi i poruke, što jasnije izgovarajte riječi i rečenice, glasom i pauzama odvajajte bitno od nebitnog…

A kad smo kod glasa, ne možemo ne spomenuti važnost dubokog disanja. Generalno u životu, a za javno nastupanje i prezentiranje pogotovo, važno je znati duboko disati. Osim što dubokim disanjem održavamo pravilnu izmjenu kisika i ugljikovog dioksida, duboko disanje umiruje i opušta naš organizam. Dodatno, za javni nastup jako važno, ono nam omogućava čvrst i stabilan ton glasa i voluminozan glas koji ne podrhtava. Zato, svakodnevno barem 5min vježbajte duboko disanje, usvojite ga kao tehniku. Najprije za opće zdravlje organizma, a onda i da biste ga mogli svjesno aktivirati u trenucima javnog nastupa ili drugih stresnih situacija. Posebno je preporučljivo vježbati duboko disanje barem 5min netom prije samog nastupa kako biste tijelo doveli u stanje opuštenosti i kako biste umanjili utjecaj treme.
Dok interpretirate natuknice bilo bi poželjno i da upalite štopericu kako biste vidjeli koliko traje sama izvedba. Vrijeme je jako važan neverbalni znak i važno ga je poštovati. Ako imate ograničeno vrijeme za nastup (što najčešće jest slučaj), obavezno u pripremi izvedbe izmjerite vrijeme. Vjerujte mi, nemamo pojma koliko traje nešto zapisano na papiru dok to ne izgovorimo.

Možete otići i korak dalje i snimiti cijelu izvedbu mobitelom. Danas gotovo svi imamo pametne telefone koji nam u vježbi izvedbe mogu biti izvrstan alat. Snimite izvedbu mobitelom kako biste kasnije pogledali snimku i osvijestili svoje ponašanje i svoj način govora. Samo zapamtite, većini ljudi nije ugodno gledati (a i čuti) samoga sebe na kameri i to je sasvim normalno, nemojte biti preoštri prema sebi. ? Ako vam snimanje ne sjeda najbolje, uvijek možete izvesti nastup pred nekom probnom publikom. Okupite nekoliko prijatelja, kolega ili članova obitelji, izvedite nastup pred njima i zamolite ih za feedback, kako na sadržajnoj razini, tako i na ovoj izvedbenoj.

Za kraj, vjerujem da će neki od vas pomisliti kako je vježbanje izvedbe i usavršavanje prezentacijskih vještina u globalu korisna stvar, ali da ipak talent igra presudnu ulogu kada su u pitanju govorničke vještine i uvjerljivost neke osobe. Zato vas na samom kraju serije blogova o pripremi javnog nastupa želim podsjetiti da je govorništvo vještina, a vještine se mogu naučiti. Bez daljnjega, izvrsno je kada postoji prirođeni talent. Međutim, kao i u sportu, talent bez rada i truda teško će sam od sebe daleko dogurati. Međutim, osoba koja možda i nije talentirana, ali ima volju za napredovanjem, trudi se i vježba i usavršava – može postati majstor te vještine. Ako ne vjerujete meni, vjerujte Einsteinu… ?

$

Istraži više

Ostale aktualnosti