9. korak pripreme javnog nastupa – PowerPoint nije Word dokument
January 28, 2021

Malo pomalo, stigli smo do samog kraja serijala blogova na temu pripreme javnog nastupa ili prezentacije. Dosad smo definirali temu, publiku, cilj i ključnu poruku; prikupili smo argumente koje smo potom i selektirali te smo odabrali odgovarajuću strukturu po kojoj smo strukturirali sadržaj.

Pred sam kraj, preostaje nam odabrati format prezentacije te se pozabaviti ostalim tehničkim aspektima javnog nastupa. S obzirom na to da se još uvijek u javnom nastupanju najčešće koristi PowerPoint, poglavito ću govoriti o tom formatu. Prednosti (ali i opasnosti!) PowerPointa su brojne, zato ću danas izdvojiti samo neke.

Kada govorimo o prednostima, najviše se ističu sklad vizualnog i auditivnog podražaja kojim kompletiramo cijelo izlaganje i na taj način osiguravamo bolje pamćenje kod publike. Međutim, često svjedočim prezentacijama na kojima se na PowerPoint-u nalazi previše teksta, grafikona, fotografija ili ostalog sadržaja. To predstavlja jednu od glavnih opasnosti neučinkovitog korištenja ovog formata. Upravo zato, važno je poštovati određena pravila izrade PowerPoint prezentacija kako bi nam ona bila podrška i dodatna vrijednost našem izlaganju, a ne šum u komunikacijskom kanalu.

Što to konkretno znači?
Kao što samo ime govori, cilj PowerPoint prezentacije je da bude snažna, moćna i da prikazuje ključne riječi i poruke koje želite da publika upamti. Zbog toga je prvo i osnovno pravilo PowerPoint prezentacija ”Manje je više!”.

Svrha PowerPointa je da bude slikovit i metaforičan kako bi upotpunio ono što vi riječima izgovarate. Ako želite staviti tekst, on svakako treba biti u formi natuknica, a ne punih rečenica. Zapamtite, PowerPoint nije Word dokument koji ”trpi” veliku količinu teksta. Bilo bi idealno da se svaka misao nalazi u svom redu te da na slajdu nemate više od 7 natuknica.

Ono što također ne smijemo zaboraviti su fontovi i boje. Odaberite font koji je čitak, a ne one koji se teško čitaju, pogotovo s veće udaljenosti. Kada govorimo o bojama, bolje je vidljiv tamni tekst na svijetloj podlozi nego obratno.

Nadalje, ako želite iskoristiti sve prednosti PowerPointa, poigrajte se s animacijama koje su izvrstan alat za usmjeravanje pažnje publike. Animacije su posebno važne ako govorimo o online prezentacijama koje su definitivno u 2020. doživjele procvat.

Za kraj, nekoliko dodatnih savjeta:
1. Zapamtite, vi ste ”glavna zvijezda”, ne PowePoint. Fokus je na vama kao govorniku, ne na PowerPointu. PowerPoint je tu samo da upotpuni i podrži vašu govornu izvedbu.
2. Izbjegnite čitanje sa slajdova. Govornik je uvijek okrenut prema publici i slajdove gleda na zaslonu laptopa, a publika gleda u projekciju na zidu/platnu/televizoru.
3. Neka vaši slajdovi budu ”lagani za probaviti”. Odnosno, neka budu takvi da je publici dovoljna sekunda ili dvije da im je jasno što se nalazi na slajdu.
4. Nakon što okrenete novi slajd, napravite kratku pauzu kako bi publika najprije pogledala u slajd, a onda vi nastavite govoriti. Na taj način učinkovito upravljate pažnjom publike.
5. Uvijek se možete poslužiti pravilom 5-5-5:
5 riječi po retku – 5 redaka po slajdu – 5 slajdova koje sadrže tekst (nakon kojih slijedi npr. slajd sa slikom)

Za kraj, važna napomena vezana uz tehničke uvjete izvedbe prezentacije – uvijek dođite ranije u prostor u kojem ćete prezentirati kako biste postavili laptop i uređaj za projekciju na optimalan položaj. Zapamtite, zaslon laptopa treba biti između vas i publike, a projekcija iza vas. Ponekad se zna dogoditi da vam npr. tehničar postavi laptop u kut prostorije i tako lako možemo nesvjesno upasti u zamku da se kao govornik okrećemo prema projekciji i ”komuniciramo” s njom umjesto s publikom. Jednako kao i za sadržajnu pripremu, vi ste odgovorni i za tehničku pripremu. Sve što se događa na sceni je u očima publike vaša odgovornost. Zapamtite, vi ste glavna zvijezda javnog nastupa, a PowerPoint je tu samo da vas podrži. A kako biste maksimalno zasjali u svojoj izvedbi, za vas pripremamo zadnji blog na temu pripreme javnog nastupa u kojem ćemo govoriti o kvalitetnoj pripremi izvedbe nastupa. Stay tuned! 🙂