coin-dollar map2

Aktualno

Biden vs Trump: Predsjednička debata ili borba pijetlova?

Nika Gulin

30.09.2020

Noćas smo imali priliku gledati sučeljavanje aktualnog američkog predsjednika Donalda Trumpa i njegova protukandidata na predstojećim izborima Joea Bidena.

Svi mi koji smo koji volimo poslušati kvalitetno sučeljavanje mišljenja i koji smo naivno pomislili da ćemo svjedočiti pravom političkom debatiranju, gadno smo se prevarili. Tijekom sinoćnjeg ”debatiranja” dvojice odraslih muškaraca koji su u utrci za jednu od politički najvažnijih funkcija u svijetu, imali smo priliku vidjeti komunikaciju koja više podsjeća na borbu razjarenih pijetlova nego na civiliziranu političku debatu.

 

S kojim razlogom to mislim?

Konstantno upadanje u riječ, ad hominem argumenti, podsmjehivanje i podrugivanje, izostanak elementarnog bontona – ključni su elementi koji su obilježili ovo sučeljavanje.

Bidenu moramo priznati da je barem pokušao voditi civiliziranu debatu, no s obzirom da je Trump i ovoga puta pokazao kako za njega apsolutno nikakva pravila ne vrijede, pa tako ni ona debatna, pravo debatiranje u ovom slučaju uopće nije bilo moguće.

Trenuci o kojima se nakon sinoćnje debate najviše govori su Trumpov odgovor na pitanje o grupama bijelih supremacista u kojem se Trump propustio ograditi od istih i osuditi njihovo djelovanje. Štoviše, umjesto da ih osudi, poručio im je ”Stand back and stand by” (u slobodnom prijevodu: ”Povucite se, budite pripravni”) što puno više zvuči kao naredba vođe nego osuda i ograđivanje. Drugi trenutak o kojem se danas govori je trenutak u kojem je Biden izgubio kontrolu na Trumpovo konstantno upadanje u riječ i rekao mu: ”Will you shut up man?” (u slobodnom prijevodu: ”Čovječe, hoćeš li više zašutiti?”

Po mom skromnom mišljenju, nitko ovom debatom nije dobio gotovo ništa, najmanje birači na izborima. Biden i Trump su samo uvjerili svoje već postojeće biračko tijelo da glasa za njih bez da su predstavili išta novo i uvjerili glasače koji se još uvijek premišljaju između dvije opcije. A mi gledatelji, mi smo samo dobili glavobolju. 🙂