Flow – kako živjeti i raditi u optimalnom stanju sreće

Autorica: Silvija Podoljak

Sigurno ste doživjeli da za vrijeme dok se bavite nekom posebno dragom aktivnošću neizmjerno uživate, pri tom osjećate da vrijeme ne postoji, da brige ne postoje, da sve ide po planu, da ste u potpunosti prisutni sa svime što radite i da ne osjećate niti glad, niti žeđ. Nakon vremena provedenog u takvom osjećaju izlazite energizirani i sretni, opušteni i spremni za nove poslove i susrete, a tako mirni i u protoku.

Ako ste se ovim riječima i emocijom vratili u neko od svojih stanja koja podsjećaju na ovo lagano, bestežinsko stanje, onda ste osjetili što je to život u flow-u. To je stanje u kojem bez napora ostvarujemo sjajne rezultate i osjećamo se kao da smo u skladu s protokom života.

Kad smo tako preplavljeni u ovom izrazito ugodnom psihološkom stanju aktivnosti kojima se bavimo tu su zbog nas, ali i mi osjećamo da je to jedina stvar koju tada želimo raditi. Iako nemamo osjećaj vremena koje prolazi, radi se vremenu koje provodimo u potpunom fokusu i produktivnosti.

Vjerovali ili ne, prema ovom konceptu koji je osmislio psiholog Mihály Csíkszentmihály poznatiji kao jedan od suosnivača polja pozitivne psihologije, radi se o savršenom balansu između dva ekstrema – onda kad nam je potpuno dosadno i kada smo anksiozni. Mogli bismo nazvati taj osjećaj svojevrsnom zonom ugode između te dvije krajnosti jer ako nam je nešto prelagano za obaviti, osjećat ćemo dosadu i gubit ćemo interes za to. A ako nam je opet taj zadatak pretežak za obaviti, mogli bi počet osjećati anksioznost. Naš posao je pronaći balans u tom traženju između dosade i anksioznosti jer tada se najbolje oslobađa naša kreativna energija, a mi se duboko povezujemo s poslom koji radimo i taj posao postaje ugodan i pun inspiracije za nas.

Kako kaže Mihály Csíkszentmihály, flow je engleska inačica za tijek ili protok, a predstavlja optimalno stanje svijesti koje možemo opisati kao stanje optimalne energije kojim postižemo maksimalan učinak uz minimalni napor.

Da biste razumjeli što to stanje čini tako čarobnim, morat ćete razumjeti što je i kako funkcionira. Kako biste i vi tražili svoj flow važno je znati gdje vam može pomoći život u protoku.

Ovakvo stanje će:

 • povećati osjećaj većeg zadovoljstva životom,
 • poboljšati mentalno zdravlje, spavanje ili prehranu,
 • poboljšati osobne odnose,
 • poboljšati vaše komunikacijske vještine,
 • pomoći pri razvoju ili promjeni karijere,
 • pomoći prevladati neuspjeh, tugu i druge životne izazove.

Sad kad ste upoznati s definicijom, osjećajem i informacijama gdje vam ovo stanje može služiti, evo  najvažnije sugestije kako biti što više u stanju flow-a:

 • Odaberite pažljivo svoj cilj – važno je raditi na tome da vaši ciljevi budu specifični i da točno znate što je potrebno učiniti da se ostvare. Naravno, važan je konstantan pogled na cilj jer tada znamo kako točno treba izgledati naš konačan cilj.
 • Potpunu pažnju stavite samo na tu aktivnost  – u flowu ono na čemu radite mora imati vašu potpunu pažnju. Tada ne mislimo ni na što drugo. Posvetite se sebi i onoj djelatnosti kojom se bavite. Isključite sve ometače i sve kradljivce vremena. Ugasite notifikacije, maknite telefone, ugasite televizor i maknite se iz okruženja u kojem se stvari ili ljudi oko vas natječu za vašu pažnju. Možda je najvažnije (ponekad i frustrirajuće) da ne možete obavljati više zadataka istovremeno. Kako biste došli u pravo stanje uma, morate posvetiti svu svoju pažnju zadatku koji je pred vama. Ima smisla jer na kraju krajeva, ne možete iskusiti usredotočenost pažnje bez posvećivanja cijele pažnje nečemu.
 • Važan je stupanj izazova u zadatku – aktivnost kojom se bavite mora biti odgovarajuće težine. Previše lako i neće biti dovoljno interesantno. Ako je s previše izazova nećete moći ući u flow.
 • Povratna informacija je ključna – u flow aktivnosti postoji davanje i primanje energije. Jeste li ikada proveli sate igrajući jednu od igrica na mobitelu? One su impresivne jer daju trenutnu povratnu informaciju. Ako pobijedite u igri i završite razinu odmah osvajate zvjezdicu ili novčić. To će vas održati u igri jer osjećate da vam ide dobro.
 • Budite ovdje i sada – sadašnji trenutak je ključ prisutnosti. Kad ste u flowu, osjećate kao da ste nestali u vremenu. To je zato što pokreće neku vrstu izmijenjene svijesti s vremenom. Može ubrzati ili usporiti — ali u svakom slučaju, malo se iznenadite kada pogledate na sat. Ova transformacija vremena proizlazi iz potpunog uključivanja u sadašnji trenutak.
 • Fokus samo na jedan zadatak – tijekom flow-a ste zaokupljeni zadatkom, ali niste pod stresom ili zabrinuti zbog toga već osjećate smirenost. Ova posebna karakteristika traje i izvan samog iskustva jer biti u stanju protoka uravnotežuje razine kortizola i stresa.
 • Unutarnja motivacija – da bi ušla u tok, sama aktivnost mora biti nagrađena radi nje same, neovisno o ishodu i fokusu na rezultate. Na primjer, ako uživate u kreiranju novog proizvoda, možete biti u toku bez obzira mora li izaći na tržište ili samo uživate u aktivnosti. Rezultati su sekundarni u odnosu na sam zadatak. Csíkszentmihályi je ovo nazvao “autoteličkim iskustvom”.

Ako vam nije lako postići protok, posebno na poslu, sjetite se da je to moguće kad su ispunjena dva glavna kriterija:

 1. Morate raditi na zadatku koji je malo izvan vaše zone udobnosti, zadatku koji vam predstavlja izazov, a ujedno je i nešto u čemu ste prirodno vješti.
 2. Morate raditi potpuno usredotočeno, bez ikakvih smetnji i prekida. Također morate biti dobro odmoreni i emocionalno smireni.

Dobro je znati da kada smo u flowu mi smo u pozitivnim emocijama i u visoko vibratornom stanju. To je ono stanje u kojem se pojavljuju sinkroniciteti spektar sretnih okolnosti koje djeluju izvana kao slučajnosti. To su oni momenti kad nam sve što treba dolazi u lakoći i „samo od sebe“. Imamo osjećaj kako se sve događa u našu korist. Bivajući u tom stanju optimizma i entuzijazma mi imamo veliku volju za stvaranjem, naše ideje se lagano provode, postajemo sve svjesniji svog utjecaja na život i situacije koje su nam naklonjene. U tim trenucima dolaze nam ideje, pozivi, mailovi, suradnje koje rezoniraju s nama i koje su na istoj toj razini – relevantne, korisne i inspirativne.

Ako vas prethodni tekst nije pokrenuo da pronađete svoj vlastiti flow, treba znati da to stanje svijesti doprinosi work life balansu, smanjuje stres i donosi smisao i radost gotovo svakom iskustvu. Zato ga mnogi smatraju i jednom od najugodnijih ljudskih iskustava, a neki ga ističu čak i kao tajnu sreće.

Traženje načina da maksimalno povećate vrijeme koje provodite u stanju flowa činit će vas angažiranijima, zadovoljnijima i kreativnijima bilo da radite, igrate se ili nešto između, a posljedično tome ćete se osjećati bolje nego ikad.

Flow nas uči da je sreća stvar odluke, da se nalazi u nama i da ne treba čekati da nam se posreći, već ići joj u susret.

I zato pronađite svoj flow, budite prisutni u sadašnjem trenutku u svom životu što god radili, birajte aktivnosti koje vas prirodno usrećuju, fokusirajte se na osjećaj zahvalnosti i obilja, ne stavljajte fokus na ishod, ne tražite rezultate jer flow je najjači onda kad uživamo u samom iskustvu činjenja onoga što volimo.