Komunikacijske vještine – asertivnost
November 11, 2021

Kako se zauzeti za sebe?

U današnjem užurbanom svijetu, svima nam ponekad treba odmor i mir. Ljudi se sve češće nađu u situaciji kada jednostavno „pregore“ od želje da naprave što više i udovolje svima u svojoj okolini. Ali je li to dobro za njih? „Joy of missing out“ sve je jači pokret koji nas navodi da razmislimo želimo li zaista biti prisutni na svim partijima, rođendanima, eventima, edukacijama i na svemu što od nas iziskuje da slobodno vrijeme provedemo negdje, umjesto da ostanemo doma i odmorimo, sami sa sobom.

No, ponekad nam je teško reći ne. Kako na putu odbijanja ne bismo ostali bez svih prijatelja i obitelji, rješenje je asertivno ponašanje koje će pomoći u ovom slučaju, ali i u svakoj situaciji u kojoj samo želimo reći NE.

 

Primjeri dobre komunikacije

Radi se konkretno o tehnici komunikacijskih vještina tzv. JA poruka koje vas dovode u situaciju Ti si ok – Ja sam ok u kojoj iznosimo svoje mišljenje, osjećaje ili stanje na način da ne povrijedimo ili zakinemo drugu osobu. Putem JA poruke zastupate sebe, opisujete situaciju i ocjenjujete ju te predlažete rješenje. Zvuči jako jednostavno, zar ne?

Kako bismo bolje pojasnili JA poruke, važno je shvatiti zašto TI poruke nikako nisu dobre u izgradnji dugoročnih odnosa. Korištenjem TI poruka zapravo napadamo osobnost, karakteristike i osjećaje druge osobe te ne opisujemo situaciju nego osobu. Pa kada kažemo: „Ti stalno negdje hoćeš ići, ide mi to na živce, umorna sam više!“ direktno smo napali osobu koja će se najčešće krenuti braniti ili postati agresivna, jer će to shvatiti kao napad.

JA porukama naprotiv postižemo drugi efekt. One naime imaju jasnu strukturu koju je jednostavno pratiti te nam olakšavaju primjenu u početku kada se učimo biti asertivni. Asertivnost kao komunikacijska vještina nam nije urođena, nego se uči i usavršava s godinama te je jedna od najbitnijih komponenti emocionalne inteligencije.

Formula JA poruke sastoji se od 3 koraka:

1. Kada ti (Vi)… (objektivan opis tuđeg ponašanja)

2. a) osjećam se… (kako?)

    b) zato što… (zašto? konkretni učinci, posljedice)

3. pa bih želio/željela ili zato predlažem… (što želiš da se dogodi?)

Kada bi sada primijenili ovu formulu na naš prvi primjer, asertivna JA poruka glasila bi: Kada ti stalno predlažeš da negdje idemo, osjećam se umorno i rastrzano, nedostaje mi neko samo naše vrijeme pa bih željela da ponekad vikendom ostanemo doma i odmorimo uz dobar film.

JA poruke odličan su alat za otvaranje komunikacije i našem sugovorniku dajemo do znanja da smo spremni na razgovor, bez napadanja ili uvreda na račun druge strane.

Biti asertivan znači jasno komunicirati što želite, što vas smeta, što želite napraviti i na taj način postavljamo granice za sve privatne i poslovne odnose. Postavljanjem granica činimo dobro za svoje samopoštovanje, osiguravamo poštovanje za sugovornika te u tom procesu rastemo kao osoba, bez grižnje savjesti da smo putem nekoga povrijedili.

Zapamtite, asertivnost je komunikacijski alat, vještina koju brusimo kroz život i nikada nije kasno krenuti razvijati ga. No, to je proces i kad jednom krenemo i iskusimo njegove blagodati, vrlo brzo vidimo rezultate – izgradnja dobrih, dugotrajnih međuljudskih odnosa ispunjenih poštovanjem za svoje i tuđe granice! 🙂

 

$

Istraži više

Ostale aktualnosti