coin-dollar map2

Aktualno

Rezultati ankete – Hrvati vole ”junake”

Ciceron

24.02.2018

Rezultati online ankete koju je provela tvrtka Ciceron komunikacije o percepciji javnosti nakon neočekivane javne ostavke državnog tajnika Marina Strmote na press konferenciji:

 

Od 457 sudionika ankete čak je 77% ocijenilo njegov postupak i način na koji je to učinio  pozitivno i glasalo za opciju a) Ponio se hrabro i dostojanstveno, stao iza svog stava i pokazao integritet za razliku od mnogih političara koji to nisu sposobni.  S druge strane, 12,3% negativno je procijenilo njegov postupak i način na koji je to učinio i glasalo za opciju b) Ponio se neprofesionalno i s nepoštovanjem prema svom timu, a samim time i prema poziciji koju je obnašao u ime građana RH.

 

Zanimljivo je da je dosta sudionika,  čak 10,7%  imalo potrebu dodatno pojasniti svoj stav u  rubrici ”ostalo” pa navodimo i neke odgovore:

 

1. Potpuno razumijem indignaciju koji možda nije očekivao vidjeti užase koje je vidio… i mogu razumjeti da nije mogao i znao to procesuirati drugačije nego kroz svojevrsni slom

2.Reagirao emotivno, u afektu, ali unatoc tome neuvjerljivo… misljenja sam da postoji pozadinska prica.

3.istina je da nije baš profesionalno ali po mom mišljenju na ovaj način je odlučio skrenuti pozornost javnosti na ovu temu i to kao neki zadnji potez koji bi eventualno mogao napraviti jer očito ništa drugo nije mogao

4.Lijepo je vidjeti da netko, konacno, podnosi ostavku; u ime neslaganja s politikom. S druge strane, cijela prica smrdi na skrivene interese i biranje trenutka za show, kada je izgledno da ce aktualna ministrica ionako odletjeti. Je li bas trebalo cekati 1,4 godine i pogodan trenutak? Djeluje oportunisticki, a ne herojski.

5.Dobro je napravio ali na krivi način. To je očito bilo samo iz razloga da sebi digne “popularnost”. Ako je dio tima, onda unutar tima takve stvari treba riješit.

6.Ponio ga trenutak, jer clanovi hdz- ne mogu imati ni hrabrost i dostojanstvo, a ponajmanje kicmu

7.Ponio se nepripremljeno i previse emotivno.

8.Svaka cast na odluci ali je trebalo bez toliko emocija. Ipak, to mu ne zamjeram jer je vaznije da je odstupio nego gutao “govna” i uzimao dobru placu. Malo je onih koji bi to ucinili. Osim ako nije neka druga igra iza svega….

9.Mogao je ostavku podnijeti i ranije, zašto je iznosio svoju obiteljsku situaciju?

10.Hrabrost i integritet se ne pokazuju na ovakav nacin. Ovo je vise licilo na samopromociju i koristenje trenutka kad su kamere usmjerene prema njemu.

11.Ponio se vjerojatno samo emotivno, isfrustrirano, niti hrabro niti neprofesionalno. Prica vjerojatno ima siri kontekst

12.ponio se dostojanstveno, ali krajnje nije jasno da li je zelio ojacati svoj PR ili je u tom trenu izgubio zivce. Postujem i podrzavam odluku, ali ne i trenutak.

 

 

Zaključak:

 

S obzirom na rezultate ankete u kojoj je u velikoj mjeri pozitivno ocijenjen ovaj vrlo emotivan i osoban nastup Strmote,  zaključujemo da Hrvati ne samo da nemaju ništa protiv neuobičajeno impulsivnog, emotivnog i personaliziranog nastupa političara u javnosti, nego ga štoviše smatraju hrabrim i iskrenim.

 

Što nam to govori?

 

Navikli na umivene, formom suzdržane, često arogantne, neiskrene i odnarođene političare, većina ispitanika je u ovom nastupu vidjela nešto neobično, nešto drugačije. Strmotin nastup izgledao je kao očajnički čin razočaranog građanina bez iluzija i nade u bolje sutra, kakvi su i sami. Tako iskren i ranjiv, on prestaje biti povlaštena kasta u društvu i postaje jedan od njih – žrtva loše vođene politike koja zemlju vodi u propast.

 

Čini se da se i Hrvati pridružuju općem trendu u kojem se cijene politički “junaci”, političari koji se iznutra bore protiv “svojih”, protiv sustava. Iznimno nezadovoljna političkom situacijom u zemlji, većina javnosti može se poistovjetiti  ili solidarizirati s osobnom obiteljskom situacijom koju joj je državni tajnik podastro,  a koja ukazuje na duboku ekonomsku krizu i beznađe aktualne politike. Političar koji je okrenuo leđa politici čiji je i sam akter ispao je tako heroj, prometnuvši se u glasnogovornika naroda.

 

Konačno, anketa pokazuje da živimo u toliko teškom vremenu u kojem je forma i stil komunikacije obilježen patosom (a kojeg je samo 12,3 % ispitanika ocijenilo neprofesionalnim, nelojalnim  i pretjerano dramatičnim) većini ipak manje bitna od samog čina i sadržaja. Pokazati prkos i otpor vlasti smatra se hrabrim činom i postaje bitnije od profesionalnog nastupa. On bi, naime, uključivao manje emocija, a počivao na detaljnijoj racionalnoj argumentaciji.

 

Hoće li političari iz ovoga nešto naučiti i što, ostaje da vidimo. Naime, političarima bi ova anketa mogla biti jasna poruka što građani žele, što im smeta i što im nedostaje u njihovim nastupima.

 

Rezultate ove ankete komentirali smo i u RTL-ovoj Potrazi.