coin-dollar map2

Super 7-ica

Anti Stier, mezzo Plenković

Saša Drinić

11.04.2018

Davor Ivo Stier, politički tajnik HDZ-a zadaje glavobolje stranci i premijeru Andreju Plenkoviću. Možda nisu navikli na dosljednost u branjenju vlastitih stavova, makar bili i neprilagođeni vremenu u kojem se iznose, pa im zato smeta. Stierova izjava da će glasati protiv Istanbulske konvencije malo je uzburkala anemični sustav djelovanja premijera.

 

“Moj je stav jasan, on se nije promijenio. Ja nisam klerikalac, dakle svoj stav ne baziram na tome što je sad bilo jedno ili drugo ili bilo koje buduće priopćenje, nego na svojoj savjesti. Ona jest savjest formirana u skladu s kršćanskim vrijednostima, ali po svojoj savjesti nastupam”, kaže Davor Ivo i objašnjava tko su klerikalci, a tko antiklerikalci.

 

”Najveće antiklerikalce naći ćete među vjernicima koji idu svake nedjelje na misu i koji barem pokušavaju slijediti Kristov nauk, a najveće klerikalce među političarima koji se povremeno pojave da bi pokupili pljesak u crkvi ili da ih se spomene s oltara, kad su izbori da ih se možda s oltara favorizira, koji možda i znaju za neke prljavštine u hijerarhiji Crkve, ali nisu tu da ih očiste nego da ostanu te prljavštine i da na temelju toga ucjenjuju i kontroliraju Crkvu”, u ritmu argentinskog tanga zaplesao je verbalno Stier.

 

U tom plesu nagazio je na prste Andreju Plenkoviću.

 

“I na koga je on tu mislio? Nemam pojma, neka vam on odgovori ako je tako dovitljiv”, zaplenkirao je premijer.

 

Fizičar, političar u vlastitom snu i oporbenjak u pokušaju Davor Bernardić možda je uvidio da zamahivanje rukama i lamatanje jezikom u moru hrvatske politike izaziva štetno cvjetanje istog pa se odlučio prebaciti u susjedstvo. Komentirao je, naime, u razgovoru za slovenski Dnevnik odluku arbitražnog suda.

 

”Nijedan zdravorazumski sporazum nije problem za mene. Svjestan sam da je Slovenija, poput Hrvatske, pomorska država i da mora imati izlaz na otvoreno more. Presuda arbitražnog suda usvojena je u duhu dobre europske prakse. Ono što će biti konačni sporazum i kako će se provesti – bilo da će biti više ili manje od arbitraže – ovisi o obje zemlje. Najvažnije je u ovom trenutku zaštititi ribare koji rade na tom području i da i dalje nemaju problema u prekograničnom prometu” – rekao je Bernardić.

 

Možda bismo ga shvatili da je pričao na latinskom. On nije, ali premijer je. Plenković je komentirao ovrhu od 13 tisuća kuna za dug od jedne lipe koja je stigla na adresu obitelji Kostanjevac na koju je upozorio Dnevnik Nove TV.

 

“Rekli bi stari Latini: ‘De minimis non curat praetor.'”, zaigrao se premijer znanjem mrtvog jezika, umirući i sam u ljepoti vlastita znanja. Prevest ćemo vam što je rekao – ”Sudac ne vodi računa o sitnicama”.

 

Baš o svakoj sitnici računa u svom nastupu vodi Andrija Jarak. Reporter s karizmom koja ostavlja dubok trag i kvalitetom koja je neobjašnjiva, ali savršeno izbrušena izvještava iz Londona gdje je počelo suđenje Gazdi bez Gazdinstva.

 

“Todorić će se pojaviti  na sudu u Westminsteru, ali ne zato što on to želi ili hoće, već zato što to po zakonu mora. Za pretpostaviti je da će Todorić sutra ponoviti kako je žrtva političkog progona, kako je hrvatska Vlada, po njegovom mišljenju, napravila zločinačko udruženje s jednim ciljem, da mu otme kompaniju koju je on mukotrpno stvarao 40 godina. Todorić zbog svega toga smatra kako u Hrvatskoj ne bi mogao imati fer i pravično suđenje”, kaže Gospodin Kategorija. U svojim maestralnim poveznicama objasnio nam je da brojke Gazdi idu u prilog.

 

”Statistika engleskog pravosuđa ide mu u korist, jer od sto zahtjeva za izručenje, engleski sud odobri njih tek devet u prosjeku”, zaključuje Jarak. Dok vi ovo čitate dramolet na Westminsteru traje.

 

RTL je odlučio učiniti zaokret u svom informativnom programu. U istom studiju dva voditelja pozdravljaju nas u 18,30. Veselje izaziva oku, uhu i srcu ugodna Jelena Pajić, novo lice RTL-a danas u duetu s Tomislavom Jelinčićem. Drugi par čine Ana Brdarić Boljat i Ivan Vrdoljak. Za ozbiljnije dojmove dajmo im malo vremena, a ono što veseli je novo uredničko ime informativne središnjice RTL-a. Željka Gulan, zaštitni glas Media servisa, od početka mjeseca ”kuha” na RTL-u. Ima znanje, instinkt i inteligenciju novinara koja se rijetko viđa, a mi šaljemo dobru energiju da se to uskoro počne zrcaliti i na ekranu. Uime najljepših FM vremena i ponosa jer smo radili zajedno.