coin-dollar map2

Super 7-ica

Istanbul, Vatikan, Montreal, Kijev – gradovi/države nade

Saša Drinić

10.10.2017

Jesenski dani sa sobom nose vrijeme za društvene igre. Promatrajući hrvatsku svakodnevicu popularna igra ”država grad” čini se baš sjajna za tračak sunca na našim prozorčićima. Hrvatska još uvijek čeka ratifikaciju dokumenta koji štiti prava žena od nasilnika, a u fokus je došla zbog požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića iz HDZ-a kojeg je supruga prijavila za obiteljsko nasilje. On tvrdi da udario nije, stranački ga sudrug brani da je ”udario samo jednom, a žena je već popodne šetala gradom”, a supruga je na sve još u svibnju upozorila samog premijera Andreja Plenkovića. Mail se međutim zagubio u svoj toj pošti koja stiže češće i više no Lastanu ili Piki Bodljiću.

 

”Taj mail, nažalost, nije prinesen mojoj pozornosti.  Ima puno dopisa koji su anonimni, on je u šumi tih mailova bio od strane mladih suradnika u stranci nedovoljno percipiran”, zaplenkirao je ponovno u svom stilu premijer.

 

Napadnuta žena, pak, tvrdi da se ne boji.

 

”Zašto da se bojim. Može me samo ubiti”, kaže. Da ovo ne bismo morali slušati bitna je upravo Istanbulska konvencija. Do njenog potvrđivanja i primjene, u javnom prostoru moramo slušati razne argumente zašto ona nije dobra. U Poligrafu Hrvatskog radija Željka Markić u svoje ime, ali i u ime obitelji tvrdila je da je problem definiranje pojma rod.

 

”Mi ne želimo da muškarac kaže da je žena, pa da može koristiti ženski wc”, kaže Markić. Strah je velik, možda još iz vremena osnovne škole. Moguće da nije znala gdje bi otrčala u nuždi, pa nije puštena gdje ju je srce gonilo, a mozak i noge nosile. Zbog toga je, da bi gužva bila manja školu pohađala u srpnju i kolovozu, te sama sebi na miru i lišena drugih utjecaja objašnjavala definicije iz biologije. To primjenjuje i danas.

 

”Vrlo je konkretno kada muškarac koji tvrdi da je žena, a ima ono što se biološki zove penis, uđe u Tuhelju u žensku kabinu za tuširanje”, tvrdi vidjelica Markić.

 

Premijer Plenković vidio je zajedno sa svojom obitelji papu. Posjetivši Vatikan Plenković je doživio jedan od najvažnijih događaja u životu, a samim time i na funkciji koju obnaša. Doznali smo da preobrazba Alojzija Stepinca iz statusa blaženog u status svetog ide kao podmazana.

 

Tako već odavno ne ide gazdinstvu bez Gazde – Agrokoru. Izgubljeni u svim brojkama koje se svaki dan iznose, a ipak smo oni koji prate riječi, zamijetili smo da je Andrej Plenković komentirajući konsolidirano izvješće revizije i Lex Agrokor,  izričajno ostao u ”vatikanskom modu”.

 

”Počnimo valorizirati svojevrsni čistilišni karakter ovog zakona i transformacijski učinak u gospodarstvu”, zaplenkirao je ne trepnuvši. Tko ovo razmrsi, ima jamačno počasno mjesto u raju.

 

Komentirajući popularni selfie sa zeljem Davora Bernardića, Plenković je rekao da je to jedini domet SDP-a po pitanju krize u Agrokoru.

 

”Ja jako volim zelje i svake godine idem na zelerijadu u Vrbovec, ali to je bio njihov domet”, kaže premijer.

 

Zeleniji od nogometnog travnjaka na Rujevici bili su navijači hrvatske reprezentacije nakon remija protiv Finske zbog kojeg je izravan plasman u Rusiju nemoguć. Ante Čačić je smijenjen, za izbornika je postavljen Zlatko Dalić i pobjedili smo Ukrajinu. Dodatne kvalifikacije su tu.

 

”Za Hrvatsku sve. Bio je veliki pritisak na meni no uspjeli smo. Igrači su uspjeli. Sad se idem odmoriti, a za kasnije ćemo vidjeti”, kaže Dalić. Hoće li nas on voditi i u dodatnim dvjema utakmicama preko kojih ćemo u Rusiju, s ljubavlju će odlučiti Davor Šuker.

 

”Koliko je briljantan kao golgeter, loš je kao predsjednik”, kaže Miroslav Ćiro Blažević.

 

Briljantan na svim poljima je mladi gimnastičar Tin Srbić – svjetski prvak na prečki.

 

”Nakon kvalifikacija znao sam da samo trebam ponoviti vježbu u finalu i rezultat će biti tu’, još nisam svjestan što se dogodilo”, rekao je Srbić.

 

Hrabar je to i izrazito talentiran mladi sportaš.

 

”Ne bojim se padova. Radite li vježbu sa strahom onda to neće dobro završiti. Posljednji put ozbiljnije sam se ozlijedio kada sam imao šest godina. Slomio sam desnu ruku”, kaže student strojarstva koji će nas još puno puta razveseliti.

 

Osim što je prirodno i sportski inteligentan, sudeći po jednoj objavi na Facebooku, Tin je i vrlo mudar mladić.

 

 ”Razumjeti žene nije misterij. Kad si u krivu ispričaš se, a kad je ona u krivu, opet se ispričaš”, savjetuje Srbić.