coin-dollar map2

Super 7-ica

Klijentelizam, populizam, laž

Saša Drinić

05.06.2018

”Ne može predsjednik igrati kupe, glavni tajnik baštone, a međunarodni špade”, tako je Božidar Kalmeta opisao situaciju oko smjene Davora Ive Stiera i Mire Kovača sa stranačkih funkcija u HDZ-u. Zadarski je Božo na taj način dao bezrezervnu potporu briselskom Andreju sa zagrebačkom adresom da svoju namjeru provede u djelo. I tako potvrdio navode Andrije Jarka s mjesta događaja u Dnevniku Nove TV.

 

”Zanimljivo je da svaki put kad je kriza u HDZ-u svi stanu uz predsjednika stranke, pod istu zastavu”, kaže taj zavodljivi live roler čija iskra u oku plamti od talenta.

 

Stier i Kovač žrtve su vlastitih govora na općem Saboru HDZ-a, kada su se drznuli kritizirati zbivanja u stranci i državi. Nakon razriješenja Miro Kovač ne krije ponos na četiri godine inozemnog tajenja.

 

“Nastavit ću djelovati za Hrvatsku, za njezine građane, za ljude u Hrvatskoj, nakon Hrvatske dolazi HDZ, a nakon HDZ-a dolazi Miro Kovač. Moja savjest je čista, a za razloge pitajte gospodina Andreja Plenkovića”, kaže.

 

U raskoraku s premijerom, a sve je dao da ritam tanga bude skladan,  od saborske je subote bio i Davor Ivo Stier. Fotelje političkog tajnika stajao ga je pojam – klijentelizam.

 

“Moj način rada je uvijek taj da radim konstruktivno.  Imamo u Hrvatskoj ozbiljan problem što se tiče klijentelizma i ortačkog kapitalizma, nije to samo moja procjena. Trebamo se s time suočiti. Meni je drago, jer vidim da u HDZ-u ima snage za to, bit će sigurno i prepreka, ali, vjerujte, to ćemo i ostvariti. Ovo nije posao, ovo je zvanje. Jedna faza je završena, krećemo raditi još jače i snažnije”, rekao je Stier.

 

Odnos predsjednice Kolinde Grabar Kitarović s ostalim dvama kracima izvršne vlasti u fazi je netrpeljivosti već dugo, a tjedan iza nas donio je vrhunac. Predsjednica je poželjela zajedničku sjednicu Vlade, premijer ju odbio, a u sve se tada umiješao prorok s vlasti Gordan Jandroković.

 

”Tako se ne saziva ni sjednica vatrogasnog društva u nekom selu”, kaže Jandroković, aludirajući na to da u zahtjevu nije bilo dnevnog reda ni objašnjenja.

 

To je nešto što nije u redu, to je nešto iza leđa i zaslužuje naziv neozbiljno”, kaže Jandroković.

 

Predsjednica je iz Rima naložila, vjerujemo tajnici, da napiše priopćenje u kojem između ostalog stoji da prvi čovjek Sabora laže.

 

”Gordan Jandroković laže u pokušaju dodvoravanja premijeru kada kaže da je prijedlog za sazivanje zajedničke sjednice Vlade otišao, a da prethodno to predsjednica nije najavila premijeru. Odmah nakon sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost predsjednica je premijeru najavila da će prijedlog u toku dana poslati, jer da ni predsjednica ni država više ne mogu čekati rješenje tog pitanja”, piše u priopćenju s Pantovčaka.

 

A Predsjednica bi htjela da se pitanje demografije stavi u fokus. Navodno, kako javljaju mediji, u neformalnom razgovoru s dvojcem bez kormilara rečeno je da je ”to pitanje sada in, ali će vrlo brzo izaći iz mode”.

 

”To je besprizorna i beskrupulozna laž”, oštar je bio Jandroković. Lopta se smirila, kapetanica nastavila tehnicirati na terenu Osječko baranjske županije i dokazala, kako kaže Žarko Puhovski, da ”voli biti djevojka iz naroda”.

 

Možda je učila od Milana Bandića. Ruku na srce – imala je kad. Čovjek je nekidan bio drugi put punoljetan -18 je godina to što jest. Hrvoju Krešiću s N1 zorom je otvorio dušu.

 

”Najbolje je ono što sam sa sugrađanima i svojim timom napravio u gradu Zagrebu. A najlošije je ono što nisam većim dijelom uspio pretočiti kod svojih najbližih suradnika, da s istim žarom, marom, ljubavlju, energijom i dijamantnom vizijom žive Zagreb kao ja. No, to je vjerojatno karma prvoga i križ prvog čovjeka i ne treba to očekivati. Bio bih sretan da sam to uspio u većem dijelu, međutim ima još vremena”, kaže sam za sebe planirajući već da mu uplatimo još jedan put u Rim. Jer od tamo se Zagreb bolje vidi.

 

A u oku je, znamo, sve. I dobro i loše.  Sva strast, ljubav, veselje, ples života… Sve je to bilo u oku Tatjane Krajač, reporterke i urednice Nove TV. Sa svojim je sugovornicima pred kamerama  klizala, klackala se, pravila snjegovića, plesala kolo. Neformalno. Formalno činila ih je nerijetko nervoznima jer je postavljala prava pitanja. Sada mi postavljamo pitanja – zašto je otišla tako rano? Umjesto odgovora – tišina. I sjećanje.

 

”Dragi, daj mi Grašu, famozan je, i zgoodan”, rekla mi je Tajči dok smo surfali zajedno radijskim valom. I dao sam – Srce za vodiča.

 

Vodič u životu bili su joj ljudi i posao, a releksacija je bila uz psa.

 

”Moja je terapija od prvog dana. Uspio me izvući iz kuće i učiniti to da ne mislim da mi je posao najvažniji, nego da postoji još jedno čudo koje treba šetnju, pažnju i brigu. S druge strane, najvažnije, uz njega svi problemi nestaju”, rekla je jednom Tajči.

 

Živjeti bez dobrih ljudi, problem je koji nas sve češće stišće.