coin-dollar map2

Super 7-ica

Komemoriranja i kolone – generacijske nuspojave

Saša Drinić

24.04.2018

Teatar u gostima Pantovčak u tjednu iza nas posjetio je Šibensko-kninsku županiju. Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović smisao svoje ovlastima skučene funkcije pronašla je u zbližavanju i sljubljivanju s pukom na terenu. I to je legitimno i ok. Ostalo su osobni dojmovi.

 

Na prostoru povjesnog usklika ”obadva, obadva su pala”, palo joj je napamet spominjati opet gorući hrvatski problem – emigraciju i demografiju.

 

“Nažalost mladi odlaze za boljim plaćama i lakšim životom što se dodatno loše odražava na tešku demografsku situaciju. Kad sam rekla da smo u demografski izvanrednom stanju koje zahtjeva izvanredne mjere, neki su govorili da pretjerujem. Ovih dana predsjednik Vlade istaknuo je da je Vlada zbog izvanrednog stanja u kojem se našao Agrokor morala posegnuti za izvanrednim mjerama. Trebalo je spasiti oko 40 tisuća radnih mjesta. Taj veliki trud Vlade treba pozdraviti i svakako ga objektivno priznati. No, samo prošle godine iz Hrvatske je iselilo 80 tisuća ljudi, od čega samo u Njemačku 40 tisuća. Što je to onda ako nije izvanredno stanje koje traži izvanredne mjere”, zavapila je predsjednica.

 

Krv je odmah šiknula u lice ministrici seksa i socijale Nadi Murganić, nije joj bilo dobro čim su ju novinari upitali za komentar.

 

“Do dolaska ove vlade nitko nije spominjao ovako katastrofalnu demografsku situaciju, koja nije nastala ni 2016. ni 2017. niti 2018., nastala je puno ranije. Svjesni smo da je puno lakše kritizirati nego preuzeti odgovornost. Preuzeli smo odgovornost, provodimo mjere, te su mjere u skladu s politikom Vlade i u skladu s programom demografa koji su pisali taj program i ne vidim razloga zbog čega ovoliko kritike”, kaže Murganić.

 

Dani su od komemoracija i kolona. U tri se naime navrata obilježavala obljetnica tragedije u Jasenovcu. Predsjednica je došla prva s pijetetom u srcu i čičkom pod rukom. Naime, izaslanik Pantovčaka bio je Ivan Zvonimir Čičak. Kad će, kako će i s kim će na ovo mjesto doći prva žena Hrvatske u Saboru je par dana prije pretpostavljao Predrag Matić. Verbalno je, rekla bi viša književnost, zabludio i očito sam sebe zabavljao.

 

“Apeliram na lovce Novske i Jasenovca da obustave aktivnosti da se ne bi dogodila tragedija. Svaki šušanj iz nekog jarka i šumarka ne mora značiti da se tu nalaze srna, lija ili vepar, to može biti naša predsjednica koja ovih dana zamišljeno razmišlja o antifašističkoj prošlosti svojih nona i nonice, dok ostalih dana razmišlja o starom hrvatskom pozdravu”, kaže Fred. Gnjevno, frustrirano, fokusirano i nemušto. Metaforički na razini nižerazredne školske zadaćnice i nimalo efektno. Ako ikad ostvari želju iz kolovoza 2017. izrečenu u programu N1 televizije da ”planira napustiti zemlju”, retorika ga neće oplakivati.

 

Na temu triju kolona u Jasenovcu govorio je i Žarko Puhovski.

 

”Čini mi se besmisleno raspravljati o broju kolona. Društvo počiva na sukobima i ujediniti se jedan dan u godini da se to ne vidi je malograđanski koncept. Implicitno, to je totalitarni model – u ovom trenutku svi smo jedno. Nismo svi jedno i razlike kad postoje – neka se vide”, ustvrdio je Puhovski.

 

Postoje oko nas i ljudi koji razmišljanjem i djelovanjem sve ovo čine smislenim. Nekoliko ih je zablistalo u tjednu iza nas. Neurokirurg Josip Paladino počeo je raditi u novoj sredini. Radiochirurgija Zagreb ustanova je u kojoj nastavlja raditi nakon formalnog umirovljenja.

 

”Mene bavljenje medicinom motivira i živ je interes kako bolje i kvalitetnije raditi sutra nego što sam jučer. Isto ovoliko staroj osobi dali biste da odluči o budžetu, razvoju, o tome hoće li vaša djeca ići u rat ili ne. Ako me pitate otvoreno, nikad nisam bio bolji u izvedbi nego sad, kažem to iskreno i otvoreno jer sad znam i mogu. Možda ću za koju godinu, ovisno o zdravlju, znati, a neću moći, a dok sam imao 30 sam mogao, ali nisam znao”, kaže 67-godišnji liječnik. Nakon ove rečenice morate mu vjerovati. Provjeravati nemojte.

 

Svakako provjerite što novo donosi Goran Bare na albumu Nuspojave. Precizno uho obožavateljice Nives kaže ”morbidan je, ali dobar”, a sam Bare tvrdi da mu je to najbolji album u životu. Prvi singl Ljubav krvari žestoko trese.

 

”Nije ljubav samo između žene i muškarca. To je zaljubljenost kad su muškarac i žena, to onda ne radi mozak, nego hormoni. Dobro, radi i mozak tu i tamo. Preživio sam dva braka i ne znam koliko veza. To je nešto drugo. Ali ljubav je nešto svemirsko, univerzalno. Ljubav prema travi, betonu, okolišu…  Ako postoje prošli životi, izgleda da sam nešto gadno ženama napravio jer mi se tako vraća u ovom životu. Imao sam veze, bile su kakve su bile. Ni za jednu smrt, ni za jednu nesreću nisam bio kriv. Ne znam što se dogodi ženama kada su sa mnom. Neka autodestrukcija, nemam pojma. Kako drugačije objasniti dvije smrti”, pita se Bare u razgovoru s Ivom Puljić-Šego za Večernji list.

 

Uz sve životne nuspojave , Bare kao glazbena pojava zaslužuje prigodu, povjerenje i naklon.