coin-dollar map2

Super 7-ica

Ponos Todorićevih, sramote inih

Saša Drinić

10.04.2017

”Četrdeset godina sebe uložio sam u izgradnju cijele Hrvatske i regije, stoga sam danas ponosan čovjek jer sve što sam izgradio danas sam svojim potpisom predao hrvatskoj državi.”

– Ivica Todorić, petak, 7. travnja 2017., popodne

 

Dnevnički zapis izjave od koje vam i najukusniji zalogaj ručka u ponudi osječkog Muzeja okusa zapne u grlu, pa svako malo otvarate vijest i uvjeravate se da nije fejknjuz by News Bar, već surova istina. Eklatantni primjer beskrupuloznosti i sramote, nešto između verbalne pornografije i turbofolka. U tom vas trenutku uhvati bijes jer vas Ivica ima namjeru praviti budalicom, šutke biste pobjegli s brdovitog Balkana koji tresu Richteri razbijenog Gazdinstva, a onda vas s druge strane stola gleda najpitomiji pogled čovjeka koji život čini najljepšom bajkom, i izgovara: ”Sokole, lipo je”. Uzvraćate, Sokole, jest. I ostali biste tu zauvijek.

 

Da bi Gazda bio ponosan valjalo je potpisom aktivirati lex Agrokor koji to nije. Zanimljiva je bila saborska rasprava koja je iznjedrila izglasavanje ovog zakona. Predsjednik SDP-a Davor Bernardić ovaj puta bio je slikovit.

 

“HDZ-ovom flekicom” hrvatske šume, farme, izvore, pokušavate oduzeti od hrvatskih ljudi, ustvrdio je Bernardić, vukući paralelu s Riječkom krpicom kojom je nekada davno Rijeka pripojena Mađarskoj.

 

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak žustro je reagirao na pokušaje HDZ-ovog Branka Bačića da obrani predloženi zakon.

 

”U problemu smo se našli zbog vaše vjerodostojne neodlučnosti”, kaže Vrdoljak.

 

Oporbenjak Gordan Maras bio je raspoložen u repliciranju, a premijer Andrej Plenković prvo ga je nazvao ”šampionom demagogije SDP-a”, da bi nakon par minuta dobio pohvalu ”najjači si”.

 

Apsolutno najjači i najuvjerljiviji reporter s terena u našim medijima je Andrija Jarak. Dramu i najvećih razmjera u naše će domove donijeti smireno, profesionalno, jednostavno i ljudski. Udžbenici novinarstva to bi trebali bilježiti kao – Jarkov poučak. Kako sublimirati kaos dana s temom Agrokora i poručiti Vladi da je ”ovo prigoda da dokažu da im je zaista bitno ono u što se kunu – mali čovjek, poljoprivrednik”. U svemu što radi Jarak zadržava odmjerenost, a moć uvjeravanja je na vrlo visokom nivou. I sve to bez predumišljaja da se svidi pojedincu ispred malog ekrana, bez niskih strasti podilaženja ikomu, a bogme i bez zmija, pitona i ostalih reptila oko vrata.

 

Hrvatska je vrlo kratko, čini se, plesala po ritmovima Antonija Alvareza lll. Još se nisu ni slegli dojmovi njegova prvog pojavljivanja u medijima, ni mi nismo uspjeli pribilježiti ocjenu naše Ane Šimunović da je ”komunikacija u ovako teškim trenucima stijena o koju se stvari ruše ili dodatno grade”, a već je stigao Ante Ramljak, Vladin povjerenik za Agrokor. Sudeći po prvom nastupu u kojem je ne odveć energični i uvjerljivi prvi povjerenik Agrokora praktički rekao da smo svi ugroženi zbog stanja u koncernu, a premijer Andrej Plenković da ”dolazi doba popodnevnog maestrala”, bit će nam čupavo. Srećom, tu su Sokol s početka, Andrija iz sredine i Ana s kraja teksta, te još nekoliko stijena za nasloniti glavu na njihovo rame i uvidjeti koliko je zapravo život lijep.