coin-dollar map2

Super 7-ica

Teatar sudstva, pobalkanjena katarza

Saša Drinić

05.12.2017

Haaški sud epicentar je zbivanja, ali i središte šoka proteklog tjedna. Dok je čitava regija čekala pravorijek Tribunala za bosanskohercegovačku šestorku, svatko sa svojim očekivanjima, dogodilo se ono što nitko očekivao nije. General Slobodan Praljak usred sudnice, nakon potvrđene prvostupanjske kazne od dvadeset godina zatvora ispio je cijanid i preminuo nedugo potom u bolnici. Finale postojanja suda u Den Haagu šokantno je, ima sve elemente katarze, ali može li ju se prepoznati?

 

Izrežirao je to redatelj Praljak puno ranije, da se iščitati iz događaja nakon toga, a neki će reći da mu je takav potez zapisan u karakteru.

 

”Čin generala Praljka iskaz je neslaganja s presudom kojom je nanesena duboka moralna nepravda”, zaplenkirao je premijer na ovu temu.

 

Profesor na Fakultetu političkih znanosti Dejan Jović, autor knjige Rat i mit Praljkovo samoubojstvo vidi  upravo kroz prizmu mita.

 

”Mit nastaje kad se izbrišu činjenice. Ovaj tragični čin u sudnici ima potencijal pretvoriti se u mit, jer netko tko je osuđen za zločine vlastitim činom postaje žrtvom.”, kaže Jović.

 

Ulogu  ove blagopočivajuće institucije vidi kao vrijedan istraživački centar.

 

”Haaški sud je prikupio ogromnu količinu dokaza i to je najbolje što je napravio. Arhiva Suda postaje centralno mjesto iz kojeg će se pisati povijest. Ovih dana čujemo tezu ”nitko neće nama pisati povijest”, to nije u duhu slobode i prijetnja je akademskom djelovanju”, rekao je uvjerljivi profesor u programu N1 televizije. Puno se analiziralo što potvrđivanje presude bh šestorci znači za Hrvatsku, a najjasnija i najkompetentnija bila je odvjetnica Vesna Alaburić.

 

”Ova presuda nema nikakvo pravno značenje za Hrvatsku, to je presuda za kaznena djela šestorice pojedinaca. Ali spominjanje Hrvatske u kontekstu međunarodnog sukoba i ujedinjenog zločinačkog pothvata ima svojevrsno političko značenje za nas. Svaki predmet je priča za sebe. Sve ovisi o dokazima koji se nude. Ako želimo evaluirati predmet moramo vidjeti sve dokaze”, kaže Alaburić.

 

Svojim iskustvom poslala je i jasnu poruku kako dalje.

 

”Nijedan sud ne utvrđuje istinu nego se kreće u okviru ponuđenih dokaza. Ako je tužitelj odlučio prešutjeti neke dokaze i činjenice, sud nema pojma da se nešto dogodilo. Prema tome, nemojmo neke presude promatrati iz kuta istine ili neistine. To je kaznena ogovornost konkretnog pojedinca za konkretni zločin. Nikad sve tri strane neće jednako misliti o tim situacijama i ta priča nikada neće završiti. Moja bi poruka bila da probamo naći nešto zajedničko u svemu tome, a to bi trebalo biti da svi koji su počinili zločine moraju odgovarati.  Na tome gradimo sadašnjost i budućnost.”, zaključila je Alaburić.

 

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović uputila je poruku Hrvatima iz BiH u maniri ”keep calm and stay here”, primila folklorne entuzijaste iz susjedne zemlje i sretna zbog komplimenta da je ”lijepa kao lutka” otputovala u SAD. Legalno, pa Dalija Orešković ne mora otvoriti frontu u međusobnom ratu, kako taj odnos vidi Predsjednica.

 

Je li hibridni i taj rat ne znamo, ali znamo da se pojam hibrida spominje gdje god se stigne. Prvi čovjek Mosta Božo Petrov u radijskoj emisiji Oporbeni zarez na pitanje Ivice Ružičića što misli o toj temi rekao je da poziva ”hibridnog premijera hibridne Vlade da dođe u Sabor i objavi što je to”.

 

Nije Ivica jedini iz našeg press ružičnjaka sučelice imao oporbenog čelnika. Damski dio bračno novinarskog para, Lana, u intervjuu tjedna Mediaservisa ugostila je oporbenjaka u pokušaju Davora Bernardića. On Plenkovića vidi u – zatvoru.

 

”Pitam se, da smo pravna država, da u Hrvatskoj zakoni vrijede jednako za sve i da pravosuđe funkcionira, u kakvoj bi situaciji bio Plenković za evidentnu političku korupciju u slučaju Vrdoljak i Saucha, gdje je konstatirana činidba i protučinidba”, rekao je fizičar po obrazovanju i političar po dječačkoj želji.

 

Želja Udruge In the name of family je ukinuti Facebook. Naime, oni tvrde da ova društvena mreža provodi cenzuru u Hrvatskoj.

 

”Razlog cenzure leži u činjenici da se zadnjih dana preko ove društvene mreže intenzivno iznose povijesno-pravne činjenice o izrazito pozitivnoj ulozi koju su u ratu u BiH odigrali Republika Hrvatska i njezine Oružane snage, a onda i general-pukovnik Slobodan Praljak kao načelnik Glavnog Stožera HVO-a”, navodi se u dopisu inspiriranom, kako kažu, reakcijama brojnih intelektualaca.

 

Mark Zuckerberg, do zaključenja ovog teksta pao je od šoka u hiperglikemijsku komu i trenutno bunca jer ne zna kako dalje s Facebookom. Ono što je sigurno Mark i Željka nisu više frendovi na fejsu. Unfrendao ju je tik do padanja u nesvijest.

 

Takvih problema u skoro pola stoljeća djelovanja nije imala Josipa Lisac. Posebna, jedinstvena,  autentična i potpuno svoja  nikada, kaže, sebe nije doživljavala kao zvijezdu.

 

 ”Nisam ja zvijezda, ja sam radnik.  Nisam ja diva, kojoj se ljudi dive, nemojte mi previše laskati, ne volim to uopće. Iskrena sam prema sebi i onome što radim. Kad sam se pojavila pa ja sam bila čudna, slučaj zvan Josipa Lisac, trebalo je vrijeme za nešto što je drugačije, nešto što odudara od uobičajenog‘, rekla je.

 

Neka radi i dalje, a mi ćemo se diviti i biti ponosni jer baš iz našeg kutka svemira dopiru takvi čarobni glazbeni uratci s potpisom vječnosti.