coin-dollar map2

Super 7-ica

Vile(njak) s Velebita, park uhljeba

Saša Drinić

08.01.2018

Već početkom godine burno. Ne u čaši vode, nego u HDZ-u. Bura je ovoga puta jača, jer dopire iz same kolijevke, područja Senja. Ličko – senjski indija…, pardon, župan Darko Milinović uzjogunio se jer ga središnjica ignorira pri izboru ravnatelja Nacionalnog parka Plitvička jezera. On bi da je dama, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, pak, ima svog kandidata.

 

”Ne dopuštam da mi kvazihadezeovci, poput ministra Ćorića određuju tko će biti ravnatelj. Ne može se ignorirati ličke HDZ-ovce koji su sad spremni bosi uzać’ na Velebit ako treba za Hrvatsku”, zavapio je Milinović.

 

Energ(et)izirani Ćorić odlučio je da će Plitvicama ravnati Tomislav Kovačević, a Milinović se trga da dosadašnja privremena Antonija Dujmović dobije trajni status, jer je HDZ i jer je Ličanka. Sasvim dovoljno i logično. Hrvatski.

 

Svoj je postupak Milinović vrlo precizno objasnio.

 

”Ovo je moj novi politički uzlet jer sam dobio niz poruka i poziva da se ovako bori za boljitak Hrvatske demokratske zajednice”, kaže.

 

Središnjica je raspravljala o dvije točke pucanja, ovoj ličkoj i onoj požeškoj, zlatnodolinskoj. Požeško – slavonski župan Alojz Tomašević ima rok do 15. siječnja da sam odstupi ili će biti izbačen. Ako savjesno postupi i odstupi, obiteljski će nasilnik ostati u HDZ-u. Zbog ”ličkog kadroviranja” raspušten je županijski ogranak stranke, a Darko Milinović ostaje župan. I mirno spava.

 

”Ja sam čist, spavao sam mirna srca i nisam napravio ništa što šteti ugledu HDZ-a i Vlade”, kaže Milinović.

 

Na sve zbivanja u stranci, premijer je zaplenkirao ”bit će sve ok”.

 

Vrlo zanimljiv osvrt na premijera Plenkovića u programu N1 televizije imao je prvi seljak Krešo Beljak. On ga vidi kao ljevičara u HDZ-u. Na inzistiranje novinarke Nine Kljenak koje počesto prelazi iz novinarske znatiželje u sferu karakternog napora, da objasni na što misli, Beljak je ispalio kao iz topa.

 

”Pa recimo, pitajte ga kad je kršten”.

 

Naša se Vlada toliko zalaže za demografiju da samo što nije osnovala ministarstvo ljubavi. Snimio ga je zato Pavo Marinković u obliku prosječne komedije, uz potporu HRT-a. No, kako se Prisavlje odriče svega u što se nekad klelo, film nije prikazan 4. siječnja na Drugom, iako je tako bilo najavljivano. Tako je htjela Zorica Gregurić, medicinska sestra, šefica Udruge zagrebačkih dragovoljaca branitelja Vukovara i u nacionalno bitnim trenucima urednica filmskog programa javne TV kuće.

 

Gregurić smatra da se film izruguje jednoj ranjivoj skupini, ozbiljnoj temi i problemu, ženama među kojima još uvijek ima onih koje traže grobove svojih muževa.

 

”Ne zanimaju me umjetničke slobode, ne zanima me umjetnička vrijednost filma, ja ovdje govorim da je jedan ozbiljan društveni problem, jedne vrlo ranjive skupine, izvrgnut ruglu i na jedan vrlo neozbiljan način ekraniziran”, kaže Novom listu. Marinković je za cenzuru doznao s teleteksta, istog onog s kojeg je i dobio ideju za ovaj film čitajući vijest prije par godina. Fatalnog li ekrana za Pavu Marinkovića. Treba prekriti gumb na daljinskom upravljaču da mu ne padne napamet ponovno kliknuti.

 

Prvi čovjek HAVC-a Daniel Rafaelić ovo smatra ”vrlo opasnom cenzurom” za koju se nada, kako je rekao da nije točna.

 

Ono što je točno je da se HAVC s njim na čelu stabilizirao.

 

”U ovih deset mjeseci odmrzavali smo paralizu institucije i ispunjavali sve ugovorene obaveze koje su bile takve da je najbolje bilo odmah staviti ključ u bravu”, kaže Rafaelić.

 

Odmrzavanje paralize? Ne činite to doma.

 

Na HRT-u kraju je došla druga sezona emisije A strana, kvalitetnog i punokrvnog glazbenog showa. U završnoj akustičnoj emisiji uživali su mnogi, a posebno iznenađenje pripremio je Duško Ćurlić. Duša emisije, ne zbog imena, već prije svega zbog talenta, opuštenosti, dobre energije i zaigranosti, odlučio je zapjevati. U društvu neprikosnovenog Nikše Bratoša otpjevao je Romancu Olivera Dragojevića. Neopisiv je osjećaj koji izaziva ta energija koja vrhunac doživljava na zadnjem stihu ”da bar zadnju uru buden ća san bija”. Bolestan ozdravi, zdrav ojača, nezadovoljan shvati koliko je glup, a zadovoljan ne skida osmijeh s lica i zagrli sve što je bitno u životu. Maestro, hvala.