coin-dollar map2

Super 7-ica

Vitez i TrnoRužica-Tuga i Buga našeg doba

Saša Drinić

16.05.2017

Gledajući zbivanja u Hrvatskoj što stanu u samo sedam dana – reklo bi se da je Lijepa naša puna odlikaša. Ako ništa, zbog sklada u stihovima. Potpredsjednik Sabora akademik Željko Reiner postao je vitez Svetog groba jeruzalemskog. On i osam svježe oviteženih momaka, kako je objasnila prva kapica Kaptola Josip Bozanić, ”po svojoj su zadaći i časti povezani s domovinom božanskog Otkupitelja”. Uz sve ostale dužnosti koje u životu obavlja Sir Reiner odsad se mora ”boriti za Kristovo Kraljevstvo i širiti katoličku vjeru”. Retorički gledano, iskustvom vlastitih ušiju procjenjujemo, neće to biti nimalo teško. Akademska samouvjerenost već je prisutna, svjesnost vlastite veličine također, uživanje u skladanju i slušanju vlastitih rečenica bit će blagoslovljena, a valjda time i opravdana, klerikalnim sadržajem.

 

Zarolao se tako i posljednji tjedan nikad dosadnije predizborne kampanje u osvit lokalnih izbora 21. svibnja. Nešto uistinu ne valja ako od svih izjava koje smo čuli bilježimo tek lapsus predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića izrečen za posjeta Metkoviću. On je, nabrajajući gdje je sve bio toga dana, rekao ”za posjeta OrePiću”, misleći na gradić na poluotoku Pelješcu, a izgovarajući prezime bivšeg prvog čovjeka policije. Reklo bi se, gdje će suza nego na oko.

 

Suze su sigurno došle prvom čovjeku Mosta Boži Petrovu nakon što je otkrio da u svom oku, osim doline stručnjaka i Neretve ima i trn. Mostova Ružica Vukovac, najkraća državna tajnica u Ministarstvu poljoprivrede nakon samo 15 dana službe traži aktivaciju paketa 6+6. To znači da bi željela šest mjeseci primati punu plaću, a drugih šest pola iznosa mjesečnog dohotka ”jer je u nezavidnoj obiteljskoj situaciji”. Zaboravila Ružica da je upravo njena platforma tražila i izvojevala izmjenu zakona i da ona na to nema pravo. Nije ju to omelo da poslovično bezrazložno nasmiješena i euforična stane pred kameru i javnosti prospe objašnjenje.

 

“Ja trebam medijski prostor i moram se služiti različitim spinovima kako bih ga dobila. Nažalost određenim lokalnim medijima pristupa nemam. I to je ono što me boli”, zakukala je sa smješkom. Poslušali snimku tri puta, mjerili si temperaturu – ništa. Autentično je i zaista je to rečeno. Tlak nakon svega mjerili nismo.

 

I površnom promatraču jasno je da se prvom narodnjaku Ivanu Vrdoljaku tlak trenutačno digne kad ga se pita hoće li oni činiti parlamentarnu većinu s HDZ-om. Stalno ponavlja da neće, a Vesna Pusić na isto pitanje odgovorila je da oni imaju ”stratešku koaliciju sa zdravom pameti.

 

Pamet u Hrvatskoj baš nije na cijeni, ali odlikaša ima i onih koji nisu tu samo zbog rime. Zbog znanja i vizija okupljeni su na  TedX Zagreb konfereciji ne bi li gradili budućnost sada.

 

Znanstvenik Ivan Đikić bio je jedan od govornika na konferenciji u hramu hrvatske kulture Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Izjava koju bi i Ciceron da može nagradio pljeskom, a mi ćemo i u njegovo ime, dao je novinarki Nove TV Sanji Vištici.

 

”Bakterije su kroz tri i pol milijarde godina stvorile u sebi inovativnost, kreativnost, postale su pametne, prilagodile su se na sve evolucijske prilike i opstale su. Zato tvrdim da mi ljudi od bakterija imamo jako puno za naučiti. I mladi u školama mogu o kreativnosti puno naučiti od bakterija, i čini mi se, puno više od loših političara”, rekao je Đikić.