10 savjeta kako da sačuvate glas najluđoj noći u godini
December 29, 2017

Ljudski je govorni aparat nevjerojatan instrument kojeg svatko od nas nesvjesno svira svaki dan. Možemo ga podijeliti na tri razine: dišnu ili respiratornu razinu koja proizvodi zračnu struju, glasovnu ili fonacijsku razinu koja proizvodi glas odnosno periodički zvuk i izgovornu ili artikulacijsku razinu odnosno oblikovanje prolaza kojim glas prolazi i formira se u svoj konačan oblik.

 

Izvor glasa su glasnice koje se nalaze na otvoru grkljana. One su izrazito osjetljivo i tanko tkivo koje je zbog zaštite prekriveno mukoznim slojem. S obzirom da je pred nama najluđi vikend u godini pun buke, glasne glazbe, pjevanja i zabave, odlučila sam vam dati nekoliko savjeta kako da sačuvate svoje nježne glasnice i u 2018. uđete bez neugodne boli i promuklosti koju smo svi bar jednom osjetili nakon duuuugih slavljeničkih noći (ako ne i u potpunosti izgubili glas! 🙂 )

 

1)Dišite na nos, ne na usta! – Zrak se pri prolasku kroz nos vlaži, pročišćava i zagrijava te tako priprema za donji dišni put. Ovo je posebice važno u hladnim zimskim mjesecima.

 

2)Hidratizirajte se! – Voda je najbolji prijatelj glasnica koji pomaže u održavanju njihove elastičnosti. Pijte  minimalno preporučenih 6 čaša vode na dan i hidratizirajte svoje glasnice i svoje tijelo.

 

3)Štedite glas u buci! – Ovih dana ćete se sigurno naći u bučnom prostoru i zapamtite – nemojte glasom nadjačavati buku jer ćete na taj način samo zloupotrebiti i oštetiti svoj glas.

 

4)Izbjegavajte cigarete, alkohol, kofein, gazirane napitke! – Sve su ovo najveći neprijatelji vaših glasnica koji ih isušuju i oštećuju. Znamo da novogodišnja noć ne može proći bez alkohola, ali barem pokušajte biti umjereni. 🙂

 

5)Izbjegavajte nagle promjene toplo-hladno! – Znamo da za cijeli organizam nije zdravo naglo prelaziti iz zagrijanih prostora u hladne i obratno. Jednako tako je to izuzetno štetno i za vaš govorni aparat.

 

6)Zdravo se hranite! – Ojačajte imunitet pravilnom prehranom i osnažite cijelo tijelo jer zdravlje cijelog organizma utječe na zdravlje govornog aparata.

 

7)Pazite na želučani refluks! – Želučani refluks, odnosno podizanje kiseline iz želuca može jako oštetiti vaše glasnice. Preporučljivo je da izbjegavate jako začinjenu hranu, ne jedete 3 sata prije spavanja i spavate s podignutom glavom.

 

8)Odmarajte glas! – S vremena na vrijeme svojim glasnicama priuštite odmor i malo zašutite. 🙂 S obzirom da znate što vas sve čeka u novogodišnjoj noći, odmarajte glas.

 

9)Aktivno osluškujte svoje tijelo i svoj glas! – Sami sebe najbolje poznajete, a ako još niste na ”ti” sa svojim govornim aparatom, posvetite mu se i upoznajte ga, a nakon toga ga osluškujte i reagirajte na promjene.

 

10)Zavolite svoj glas!  – Ponekad zaboravljamo koliko je naš glas važan i jedinstven te ga uzimamo zdravo za gotovo. Zamislite kako bi bilo da ga nemamo? Naš život ne bi bio isti. Naučite zavoljeti boju i ton vašega glasa jer je on važan dio naše osobnosti i svojevrsni je osobni pečat kojim se predstavljamo svijetu. 🙂

 

 

Nadam se da sam vas barem malo osvijestila o važnosti našega glasa i da ćete barem neke od ovih savjeta upotrijebiti već ovaj vikend, a onda i kasnije u svakodnevnom životu. Veliki skladatelj Richard Strauss je s razlogom davno rekao: ”Ljudski je glas najljepši od svih instrumenata, ali je i najteži instrument za svirati.”

 

Tekst napisala: Nika Gulin

$

Istraži više

Ostale aktualnosti