Dan karijera i promocija knjige ˝Moć uvjeravanja˝ u Dubrovniku
February 17, 2017

Jučer se u Dubrovniku u organizaciji Sveučilišta u Dubrovniku četvrti put za redom održao Dan karijera. Dan karijera služi za upoznavanje studenata s tržištem rada, za motiviranje studenata, za pomoć studentima u pronalasku svoje poslovne niše te da ih ohrabri za ulazak u poduzetničke vode.

 

˝Cilj Dana karijera je suradnja sa gospodarstvenicima te naše studente upoznati sa stvarnim stanjem i prilikama koje vrijede na tržištu rada. Mi ćemo nastojat na ovaj način njih potaknuti da razmišljaju o svojoj karijeri već tijekom studiranja, a ne kad završe studij jer tada već može biti kasno. Osim toga, studenti se mogu upoznati sa mogućnostima obavljanja stručne prakse i zapošljavanja.˝ – rekla je prorektorica za studije i studente Sveučilišta u Dubrovniku Ivana Pavlić te dodala kako se ove godine može dobiti odgovor na pitanje kako pokrenuti vlastiti posao.

 

Na uvodnoj panel raspravi svoja su iskustva  podijelili poduzetnik i investitor Saša Cvetojević, voditelj ljudskih resursa tvrtke ‘Rimac automobili’ Aco Momčilović, naša Mirela Španjol Marković, vlasnik uspješne tvrtke ‘Locodels’ Stevica Kuharski i direktorica Razvojne agencije Grada Dubrovnika Andrea Novaković. Moderatorica diskusije bila je Ciceronova Ana Šimunović. Poslodavci, među kojima su ove godine većinom privatni poduzetnici, prenijeli su studentima svoja poslovna iskustva. Ohrabrili su ih svojim primjerima uspješnosti, ali im i skrenuti pozornost na sve poteškoće s kojima su se susretali.

 

Cvetojević je izjavio kako je najbitnije dobro raditi, a kako su novci popratna pojava. Dodao je i kako je za uspjeh potrebna upornost. ˝U poduzetništvu imate puno trka, a bude i pogrešaka. Što se tiče straha, to je povezano s mentalitetom. Morate imati despet u sebi, ali neće biti lako,˝ rekao je Cvetojević.

 

Momčilović je istaknuo da se tijekom studiranja uglavnom zabavljao te kako nije puno planirao, no ipak mu se dogodio uspjeh. ˝Novinari su me pitali koji tipovi ličnosti imaju veću šansu za zapošljavanje. No, mislim da svaka tvrtka ima različite tipove jer za svakoga od njih postoji točno određena pozicija na kojoj mogu dati svoj maksimum.˝

 

Svoja iskustva podijelila je i naša Mirela Španjol Marković: ˝Najviše su mi u osnivanju obrta pomogli oni koji su mi rekli ne. I nogom u guzicu je korak naprijed. Znam samo da sam uporna, moj životni moto je napravi ono što možeš, tamo gdje jesi, s onim što imaš.˝

 

Foto: Goran Mratinović

 

Osim Dana karijera, Sveučilište u Dubrovniku je nakon Dana karijera organiziralo i promociju knjige ˝Moć uvjeravanja˝. Na promociji su osim autorice Mirele Španjol Marković govorili i doc.dr.sc. Ivan Tanta s Odjela za komunikologiju i Danijela Crljen, direktorica ACI marine Veljko Barbieri.

 

 

$

Istraži više

Ostale aktualnosti